Nieuwsbrief 1-2024
Alphen aan den Rijn, 1 februari 2024

Beste zangvrienden en vriendinnen,
Hier is ie dan, de eerste nieuwsbrief voorbereiding van het Alphens Korenfestival. Hebben jullie er ook zo’n zin in? Wij staan te trappelen om jullie op de hoogte te brengen van de stand van zaken.

Nieuws over de organisatie
Wij organiseren dit festival al jarenlang met z’n drieën. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld, maar het maakt deorganisatie ook kwetsbaar. Heel blij zijn we te kunnen melden dat wij versterking hebben gekregen. Antoinette Epping, Taroena van Veelen, Aad Schrama en Maarten Overvliet gaan ons helpen met het organiseren van het Alphens Korenfestival.

Geschiedenis van het festival
Het Alphens Korenfestival is 12 jaar geleden ontstaan doordat er activiteiten georganiseerd werden vanwege het 125-jarig bestaan van de Maranathakerk. Een van deze activiteiten was de organisatie van een korenfestival voor Alphense koren in drie kerken in het centrum van Alphen aan den Rijn en op het Rijnplein. Dit evenement werd zo goed ontvangen dat een vervolg haast niet uit kon blijven. Zo kwam er dus ook een tweede editie, met meer koren, ook van buiten de regio. En die groei zette door, op deze wijze ontwikkelde het Alphens Korenfestival zich tot een jaarlijks terugkerend evenement dat niet meer weg te denken is. Het festival biedt tegenwoordig een variëteit aan koren met ieder hun eigen stijl. En dat is precies wat de organisatoren hadden beoogd, want er moet voor het publiek wel iets te kiezen zijn. Rockkoren, shantykoren, gospelkoren, popkoren, klassieke koren, close harmony, kleinere-, maar ook grotere gezelschappen hebben al meegedaan aan het Alphens Korenfestival.
Het festival bestaat dan wel 12 jaar, maar wij organiseren het festival nu voor de tiende keer omdat wij vanwege Corona twee jaar hebben moeten overslaan.

Invulling van het festival
Door de jaren heen hebben wij wat geëxperimenteerd met de invulling van het Alphens Korenfestival. Waar eerst deInvulling activiteiten alleen in het centrum plaatsvonden hebben wij ook geprobeerd wat verder gelegen locaties te betrekken. Een keer hebben wij twee ponten ingezet waardoor wij zelfs een podium bij Avifauna hadden. Dit bleek minder succesvol omdat het vooraf bedachte vaarschema in de praktijk niet haalbaar was. Ook dit jaar zijn wij weer drukdoende om te kijken op welke locaties wij de podia kunnen realiseren.

Spetterende opening
In aanwezigheid van alle koren zal om klokslag 10:30 uur het Alphens Korenfestival geopend worden. Dit jaar zal Popkoor Just for Fun op ludieke wijze met de deelnemende koren de spieren rekken en de stemmen opwarmen. Met elkaar vormen wij één groot koor. Rond 10:45 de zijn stemmen opgewarmd en gaan alle koren richting de optreedlocaties zodat om klokslag 11:00 de optredens op de binnen- en buitenpodia kunnen beginnen.

Slotmanifestatie
Als alle optredens afgerond zijn wordt de koren verzocht naar het Rijnplein te komen. Daar zal de slotmanifestatie plaatsvinden. Als afsluiting van het festival zingen wij de door de deelnemende koren meest gezongen nummers (in de vorm van een medley).

Wij hebben de koren die deelnemen gevraagd hun top-10 repertoire op te geven. Vanuit dit repertoire zullen wij een medley samenstellen, waarin van ieder deelnemend koor tenminste één door hen opgegeven song voorkomt.Voor de teksten wordt gezorgd, deze worden vertoond op het grote videoscherm zodat alle aanwezigen gemakkelijk mee kunnen zingen.

Finale
In de grote finale zingen alle koren met elkaar een swingende afsluiter: het Alphens korenfestivallied. Op deze manier maken wij er met z’n allen een onvergetelijk Korenfestival van en zetten
het Rijnplein op zijn kop!

Podiummanagers gezocht!
Nog altijd hebben wij behoefte aan podiummanagers. Een podiummanager ontvangt de koren, kondigt deze aan,bewaakt de tijd en fungeert als vraagbaak voor de deelnemende koren.
Op ieder podium zijn tenminste twee vrijwilligers aanwezig zodat zij tussendoor ook de mogelijkheid hebben om even rond te lopen, bij een ander koor te kijken en de sfeer te proeven.
Natuurlijk wordt er rekening mee gehouden als jouw koor zelf ook aan het festival meedoet.
Vooraf krijg je een briefing, je ontvangt op de dag zelf alle benodigde informatie en voor een lunch wordt gezorgd.


Wij hebben er ontzettend veel zin in!
Veel succes met de voorbereidingen en graag tot 25 mei 2024.
Aad, André, Antoinette, Ellen, Frans, Maarten en Taroena.

Categories:

Tags:

Comments are closed